VALLE DE LOS TEMPLOS

1. – 14. srpna 2021, zřícenina hradu Templštejn u Jamolic
Cena: 900, Věk: 15–26, Dobrovolnicko-zážitkový tábor

Přihlásit se můžeš na e-mailové adrese valledelostemplos@gmail.com


Do Aztécké říše vstoupili španělští conquistadoři a obrátili ji v prach. Pohádkové bohatství jim ovšem nestačí. Legendy o bájném městě jsou příliš lákavé, a tak se přidáváš k výpravě do hlubin Nového světa. Prozkoumej nástrahy lidského srdce i ruin prastaré civilizace!

Španělské království rozšířilo své državy na nový kontinent a přineslo sebou své náboženství, kulturu i striktní hierarchii. Nejvýš stojí Španělé narození na Pyrenejském poloostrově, pod nimi se nacházejí Španělé narození v koloniích, mesticové a indiáni mají v nové společnosti nejnižší postavení.


O TÁBOŘE

Budeme spát přímo na hradě; pod hvězdami nebo ve stanu (v případě bouřky se pak můžeme skrýt do dřevěné boudy), vařit si budeme na ohni a snídat s výhledem na zalesněné říční údolí. Dopoledne se budeme věnovat dobrovolnické práci. Pomůžeme s opravami hradu a úpravami přilehlého okolí. Během horkých letních dní nás pak osvěží průzračně čistá voda řeky Jihlavy.

Naše působení na hradě bude provázet celotáborová hra volně inspirovaná příběhem o El Doradu. Hra bude vycházet z klasických táborových her doplněných o prvky LARPu a dřeváren. Ano, bude to i boj; ale nemusíte mít nutně sílu obra, či lstivost dravé šelmy, někdy je důležitější se umět v tu pravou chvíli rozhodnout srdcem…

O hře

Budeme používat měkčené zbraně, se kterými se běžně bojuje na tzv. dřevěných bitvách. Návody na pěkné meče, palice a sekery najdete zde. Nebylo by to ale dobývání říší Jižní Ameriky bez palných zbraní. Můžeš se těšit na pušky, které Aztékové považovali za hromové hole bohů. Meč, nebo jinou osobní zbraň si, prosím, vyrob sám, ale pušky i střelivo ti poskytneme. 

Možná jsi slyšel, že civilizace Střední a Jižní Ameriky zdecimovala nákaza neštovic, v dnešní době je ovšem používání chemických zbraní neetické, a tak tě chceme poprosit, abys na tábor přijel zdravý.  

Kostýmy

Náš letošní příběh se odehrává v polovině 16. století. Jako španělští conquistadoři se vydáte dobývat nová území. Kostým by tedy měl simulovat dané období. Důležitým prvkem bude červený doplněk (např. šerpa nebo dobová pokrývka hlavy), který reprezentuje tvou příslušnost ke španělskému království a conquistadorské výpravě.

Během programu budeme hodně běhat a pohybovat se v náročném terénu. Někdy bude nesnesitelné horko a jindy zase padne chladná noc. Tvůj kostým by na to měl být připravený, proto se bude hodit lehká tunika i kabátek pro módní vrstvení. Důležitá součást jsou i pevné boty, kterým nevadí, že dostanou zabrat. Ideálně by mohly mít přírodní či alespoň nekřiklavou barvu.

K pohybu se budou skvěle hodit kalhoty, krásné by byly lněné, ale postačí jakékoliv jednobarevné kalhoty přírodní barvy, ve kterých se budeš cítit fajn. Neohrožené conquistadorky mohou dorazit i v sukni, musí ale dbát na praktičnost oděvu. K tomu pak perfektně sedne tunika (vše si můžeš snadno ušít dle ověřených návodů) – opět v přírodních barvách. A nyní přichází zásadní součást kostýmu – doplňky. Opasky, taštičky, kabátce, renesanční barety, šátky. To všechno skvěle doladí tvůj vzhled! Ale především je důležité nezapomenout na nezbytnou červenou barvu!


O HRADU

Fénix na Templštejn začal jezdit v roce 2014. Letos to tedy bude osmý tábor v řadě, který se tu koná. A určitě nezůstane ani posledním. V minulých letech jsme prožili příběhy renesančních alchymistů, starých Slovanů, Keltů, neohrožených zbojníků, posledních lidí z postapokalyptického světa, tajemných templářů i odvážných partyzánů. Nyní nás čeká výprava do neprozkoumaných koutů Jižní Ameriky.

Templštejn byl založen ve 13. století řádem Templářů. Roku 1312 byl ale řád rozpuštěn a hrad se dostal do rukou nových majitelů. Do poloviny 16. století, kdy pravděpodobně zaniká, se zde vystřídali například páni z Lipé nebo z Kravař.

Osud hradu je ale stále otázkou historického a archeologického bádání, kterého se nyní můžeš stát součástí…

Hrad nás okouzlil svou tajuplnou atmosférou i osobností majitele pana Hamzy, kterýžto si místo šetření na auto raději našetřil na hrad a vlévá do něj kopu času a energie.


TÝM

Vašek

Je to novinář tělem i duší, a tak vám rád přinese každodenní porci politických analýz a komentářů. I když nechcete. Ale pokud byste ho považovali za suchého nositele faktů, mýlili byste se – doopravdy září na prknech, která znamenají svět, a všechny herecké výkony ztvárňuje s maximálním zápalem, i když za ty roky na táboře je odehrál v jednom kostýmu. To ho předurčilo k roli tvůrce letošního příběhu. Ani odvaha mu nechybí, jak se ukazuje nejen v roli hlavního organizátora tábora.


Michal

Na první pohled vypadá jako ten 100% správňák a Mirek Dušín, ale později v něm poznáte i úderného rugbistu a plavčíka, který si o víkendovkách odbíhá v obleku na pohovory. Na táboře využije svého organizačního talentu, abyste každý den měli co do úst. I službě v kuchyni vše vysvětlí se svým stoickým klidem. A kdo všechno spapá, bude si u něj moct koupit něco na zub. V práci vám bude příkladem svým hrdinským nasazením.


Lucie

Lucky přátelská povaha otevřela cestu do našeho článku nejednomu prvoúčastníkovi. Je na ni spoleh za každé situace, a toho si cení i náš orgtým, který díky ní nebude muset na programu kompenzovat nepřítomnost kostýmů pantomimou. Pokud uvidíte ostatní fénixe v její přítomnosti salutovat, nedivte se, je to naše místopředsedkyně. Z práce vychovatelky malých dětí si jezdí odpočinout na tábor mezi velké děti. Energie a dobrá nálada jí ovšem nechybí.


Basty

Na tábor dorazí sice o pár dní později, ale rozhodně ho pak nepřehlédnete. Je natolik zaníceným historikem, že na sobě oživuje i zašlou slávu kozlích bradek. Na našich táborech tradičně patří k představitelům silných rolí a nejinak tomu bude i letos. Jeho přátelskou povahu poznáte v práci na opravách hradu i při hlubokých rozhovorech večer u táboráku. Najdete ho vždycky tam, kde je nejvíc potřeba. Až se vám nebude chtít do práce, Basty vás svým optimismem přesvědčí.


Vítek

Ten vám posílal e-maily. Taky vás bude každý večer oblažovat hrou na kytaru. Na základě dosavadních zásluh byl Vítek jmenován letošním vedoucím práce. Nejdříve vás tedy zničí na stavbě a pak vás dá dohromady jako zdravotník a budoucí pan doktor. Rád by si před studiem medicíny vyzkoušel pitvu. Aby se to podařilo, připravil nám vhodný soubojový systém a postará se o zbraně. Jako bývalý ministrant navíc zvládne i pohřeb.


Fotky